4K Projektor test: Her er de bedste 4K projektorer

Overvejer du at skifte fladskærmen ud med en projektor derhjemme?

Projektorer er bedre til at skabe en hjemmebiograf på grund af den fantastiske billedkvalitet, de leverer, den næsten ubegrænsede billedstørrelse, de kan projicere, og ikke mindst den plads, de sparer dig.

Ligesom fjernsyn kommer projektorer i et væld af modeller med forskellige egenskaber og vidt varierende prisniveauer.

Det kan derfor være svært at skabe sig et overblik og finde frem til det produkt, der passer lige netop til dig og dine behov.

Vi har testet fire forskellige 4K projektorer, du absolut ikke kan gå galt i byen med. Sig hej til hjemmebiografen.

Bedst i test

Sony VPL-VW590ES

Runner-up

Epson Projektor EH-TW7400

Epson EH-TW7400

Billigste bud

Viewsonic X10-4K

4K projektor test

Før du køber din projekter er det en god idé at orientere dig om de forskellige produkter på markedet. Vi har udvalgt fire projektorer til vores test, som vi mener er nogle af de bedste 4K projektorer, du kan finde.

Her er de modeller, vi har fundet frem til:

  • Sony VPL-VW590ES Projektor 4K
  • Epson Projektor EH-TW7400
  • Viewsonic X10-4K
  • JVC DLA-N5WE

Alle produkterne er sammenlignet på baggrund af deres unikke egenskaber. Vi har opvejet fordele mod ulemper, gennemlæst brugertests og gennemgået alle specifikationerne. På denne baggrund har vi udvalgt de fire projektorer, så du trygt kan købe en af dem, hvis den falder i din smag.

Sony VPL-VW590ES

Denne projektor er for dig, der ønsker den ypperste billedkvalitet. Med Sony VPL-VW590ES i hjemmet, behøver du ikke længere at gå i biografen. Projektoren understøtter nemlig Ultra HD og native 4K, den højeste tilgængelige billedopløsning på nær det ekstremt dyre og endnu indholdsfattige 8K.

Specifikationer: Opløsning (4096 x 2160) | LCoS-teknologi | HDR-kompatibel | Lysstyrke: 1500 ANSI Lumens | Digital Focus Optimizer

Fordele

  • Understøtter True 4K
  • Imminent detaljegrad i mørke billeder og poppende farver på tværs af hele farvespektret
  • Understøtter 3D
  • UHD Blu Ray kompatibel
  • 2x motorzoom

Ulemper

  • Projektorens 1800 lumen output halter en lille smule i meget lyse omgivelser
  • Vejer 14kg

Optimeret billedekvalitet

Med Sonys SXRD-panelteknologi får du det bedste fra DLP og LCD-verdenerne. Du får de samme lækre sorte farver, som en DLP projektor giver, men med reproduktion af farver som på LCD-projektorer, så “regnbueffekten” – det eneste minus ved DLP projektorer – undgås.

Knivskarpe billeder og hurtig reaktionstid

Denne projektor understøtter både HDR10 og HLG og leverer knivskarpe billeder, der vil få dig til at sidde med munden halvt åben i forbløffelse. Kontrast i topklasse sikrer ypperlige detaljer i mørke billeder, og at alle farver på tværs af hele farvespektret popper. Lavt input lag og understøttelse af 60 billeder i sekundet i 4K gør også projektoren yderst attraktiv til gaming.

Bedre lysstyrke og autofokus gør helt klart denne model til et væsentlig bedre køb end lilllebroren, Sony VPL-VW290ES. I VPL-VW590ES-modellen får du bare markedets bedste billedekvalitet, de fedeste funktioner, og reneste farver. Her er du sikret en 4k-projektor, der vil være en topmodel i mange år frem.

Epson Projektor EH-TW7400

Epson Projektor EH-TW7400

Denne model fra Epson er en af de to på listen, der fås til en nogenlunde overskuelig pris for de fleste forbrugere. Projektoren bliver markedsført som en 4K projektor, hvilket er lidt misvisende, eftersom den godt kan afspille 4K indhold, men kun har Full HD chiparkitektur.

Specifikationer: Opløsning: 1920 x 1200 | Farvekontrast: 200.000:1 | 1,07 milliarder farver | ANSI Lumen: 4200 lumen | 4K PRO-UHD opløsning

Fordele

  • Forbrugervenlig pris
  • Billedet er knivskarpt
  • 3D understøttelse

Ulemper

  • Lidt misvisende markedsføring af 4K. Projektoren understøtter 4K-indhold, men har i realiteten kun Full HD opløsning.

Lyser selv i lys

Som så mange andre projektorer excellerer Epson EH-TW7400 mest i mørke omgivelser, men dens 2400 lumen lysstyrke output sikrer, at den også leverer et solidt billede i lysere omgivelser. Dette er en rigtig oplagt løsning for dig, der ønsker et større (og i mange tilfælde bedre) billede end et fjernsyns begrænsede tommer kan levere, men som ikke er villig til at kaste pengene efter de langt dyrere projektorer, der understøtter True 4K.

Lang levetid

Epson lover, at lampen i denne model kan leve i 5.000 timer. Det er ret meget, når du regner efter på det. Det svarer nemlig til, at du ser en film hver dag de næste 7 år. Det lyder måske af meget, og medmindre du er en rigtig filmnørd, kommer du nok også til at give op før lampen, hvis du kaster dig ud i dit 2.555 dages filmmaraton.

Viewsonic X10-4K

Viewsonic X10-4K

Dette er også en af de mere budgetvenlige projektorer på listen, men det afspejles blandt andet også ved, at projektoren ikke kan levere ægte 4K opløsning, om end billedkvaliteten med standard 4K stadig er fremragende.

Specifikationer: Opløsningen: 3840 x 2160 | Farvekontrast: 3.000.000:1 | 1,07 milliarder farver | Projiceringsafstand: 0,5-3,5 m

Fordele

  • Lynhurtig at sætte op
  • Overraskende høj indbygget lydstyrke- og kvalitet
  • Overkommelig pris

Ulemper

  • Kvaliteten af skygger i mørke scener kunne være bedre

Nem at transportere

Projektorens forbrugervenlighed kommer til udtryk ved dens relativt lille størrelse og lette vægt sammenlignet med mange andre modeller. Den er udstyret med et håndtag, der gør den nem at transportere. Projektorens smarte og nemme integration med Android OS og diverse streamingtjenester gør den attraktiv som en bærbar biografløsning.

Passer til alle situationer

Denne model er virkelig nem og hurtig at sætte op og komme i gang med, og et bredt udvalg af indgange på bagsiden garanterer, at alle dine øvrige enheder kan tilsluttes. Projektorens indbyggede højtalere leverer overraskende imponerende lydstyrke- og kvalitet. Den kommer med fire forudinstallerede billedindstillinger, der leverer mellem okay og solid kontrast, farve og skarphed ud af boksen, men detaljen af skygger – særligt i mørke billeder – halter en smule.

JVC DLA-N5WE

JVC DLA-N5WE

Denne projektor er for dig, der vil gå hele vejen. Dig, der nådesløst ønsker at skabe en hjemmebiograf af bedste kvalitet. Du vil blive mødt af billeder, du føler, du kan træde ind i. JVC DLA-N5WE leverer et krystalklart, stabilt billede og en magisk detaljegrad og kvalitet af skygger og sorte farver – selv når det presses af de poppende, lyse farver og billeder, som HDR10- og HLG-understøttelsen fremkalder.

Specifikationer: Opløsningen: DCI 4K (4096 x 2160) | Farvekontrast: 400.000:1 | Levetid for lyskilde: 450 timer | Støjniveau: 25 dB

Fordele

  • Billedet er i fantastisk biograflignende kvalitet
  • “Best in class” detaljegrad og kvalitet af skygger og sorte farver
  • Low latency mode gør projektoren særdeles velegnet til gaming

Ulemper

  • I den dyre ende af skalaen

Perfekt til både gaming, fodbold og film

Alle hader et langsomt billede, når man kigger op på en skærm. Hvadenten du trykker på controlleren eller angriberen sparken bolden i mål, vil du se tingene, mens de sker. Med den smarte Low Latency-indstilling beder du projektoren om at at droppe al delay på dit billede.

3D understøttelse og en low latency mode velegnet til gaming er prikken over i’et. Alt i alt en projektor af bedste kvalitet, som kræver de rigtige omgivelser, nemlig et stort, mørkt rum. Denne projektor indfrier i sandhed løftet om en hjemmebiograf.

Billede kan let indstilles

Projektorens Colour Management System har en seksaksers matrix, der gør det let et indstille det perfekte billede på dit lærred. Du skal altså hverken være uddannet biografoperatør eller have en ingeniørgrad fra et teknisk universitet for at kunne få den optimale billedoplevelse.

Før du køber en ny full HD projektor

Hvad er 4K opløsning?

4K skærme- og projektorer har længe eksisteret, men er først de seneste år blevet standard i stedet for de 1080p/Full HD skærme og projektorer, der i mange år dominerede markedet.

En af grundene til, at det tog lang tid for 4K at vinde frem for alvor, var for det første, at 4K teknologi i lang tid var meget dyrt, og for det andet, at der simpelthen var en åbenlys mangel på forbrugervenligt indhold, der understøttede 4K. Således var det ikke muligt at se film, streame eller game i 4K.

Dette har i løbet af de sidste par år ændret sig markant.

Mange af de store streamingsites tilbyder nu streaming af indhold i 4K-opløsning, film sælges fysisk og digitalt som 4K Blu-rays, og flere og flere spil bliver optimeret til at understøtte og udnytte 4K og HDR.

Leder du efter en almindelig projektor? Se vores projektor test.

Hvad er ægte 4K?

“Ultra HD”, “4K Ultra HD”, “True 4K”, “Native 4K”.

4K har længe været et marketing buzzword, og du kommer uden tvivl til at støde på flere af ovenstående variationer af termen, hvis du er på udkig efter en ny skærm, smartphone, projektor eller lignende. Mange af termerne er synonyme med hinanden, men man bør kende forskellen på “native” eller “true 4K ” – på dansk “ægte 4K” – og de andre.

True 4K refererer nemlig til en højere billedopløsning – 4096 x 2160 pixels for at være nøjagtig – end de andre termer (3840×2160 pixels). Teknologi der understøtter denne type 4K er både sjældnere og dyrere end standard 4K, og er man ikke villig at betale en del mere, bør man være opmærksom på forskellen.

Er man derimod kompromisløs i sin jagt efter det absolut bedste billede, så er det helt klart True 4K teknologi- og understøttet indhold, man bør gå efter.

Dine projektor behov

Valget af projektor afhænger i bund og grund af, hvor godt et billede du ønsker, og hvor meget du er villig til at give for den.

Hvis du ønsker en hjemmebiograf, hvor du kan se film i højeste kvalitet, bør du gå efter en projektor, der understøtter ægte 4K, som er den opløsning, film vises i i biografen. Er du villig til at gå en smule på kompromis med kvaliteten af billedet, så er en projektor, der understøtter standard 4K mere nærliggende.

Der findes bestemt Full HD-projektorer, der leverer knivskarpe billeder, som vil være en stor opgradering fra dit fjernsyn, men hvis du ønsker at være “future proof”, er det en god ide at gå med en projektor, der som minimum understøtter HDR og standard 4K, da indhold, der understøtter disse, er ved at blive normen.

4K projektor pris

Har du overvejet at udskifte fladskærmen med en projektor, sidder du måske og undrer dig over, hvorfor projektorer generelt er så dyre. Udover at projektorer generelt er dyrere at producere end fjernsyn, så handler det om efterspørgsel. Eftersom markedet for projektorer er langt mindre end for fjernsyn, kan producenterne tillade sig at skyde priserne i vejret.

Derudover handler det også om, at man med fjernsyn i høj grad betaler for størrelse (tommer), hvorimod der med projektorer nærmest ikke er nogen begrænsning for, hvor stort et billede, de kan projicere, så længe du har vægpladsen til det.

Ser man sådan på det, ville det naturligvis ikke give mening, at et TV og en projektor der kan levere nøjagtig samme kvalitet koster det samme, da projektoren kan levere et langt større billede end de tommer, som TV’et er begrænset til.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken 4K projektor er bedst?

Det er desværre ikke sådan, at man kan udkåre én bestemt projektor som vinderen over dem alle. Projektorer kommer ligesom fjernsyn i et hav af modeller med forskellige egenskaber og til vidt forskellige priser. Ulig fjernsyn, hvor valget af tommer spiller en afgørende rolle, kan de fleste projektorer levere et væld af forskellige billedstørrelser.

Det vigtigste spørgsmål, man bør stille sig selv, er, hvilken kvalitet man ønsker af billedet. Ønsker man det bedste af det bedste, bør man gå efter en projektor, der understøtter ægte 4K og HDR. Ønsker man fremragende kvalitet, og generelt bare at være fremtidssikker, bør man vælge en, der understøtter standard 4K HDR.

Hvad er 4K/Full HD?

“4K” refererer langt de fleste steder til en billedopløsning af 3840 x 2160 pixels, der indeholder mindst 8 millioner aktive pixels, og altså ikke opløsningen af 4096 x 2160 pixels, som ægte 4K leverer, og som indeholder endnu flere aktive pixels end de 8 millioner. Ægte 4K og Ultra HD tager sig bedst ud på skærme med mange tommer, hvorfor projektorernes muligheder for store billeder er et fantastisk match med opløsningerne.

“Full HD” refererer til en opløsning af 1920 x 1080 pixels, som for nogle år siden var standarden for skærmteknologi og billede/videoindhold. Vi er nu endelig nået til et punkt, hvor 4K er blevet mainstream, og Full HD teknologi langsomt bliver udfaset.

Når det er sagt, ser man stadig Full HD-fjernsyn i hjemmene hos mange mennesker, der ikke har udskiftet fjernsyn i nogle år. Selvom 4K-teknologi gradvist erstatter Full HD-teknologi, vil 1920 x 1080 opløsningen blive ved med at være relevant, da meget indhold stadig ikke understøtter 4K, og det kræver en hurtig og stabil internetforbindelse at streame film og serier flydende i 4K.

Hvilken projektor skal man vælge?

Hvor tommer spiler en afgørende rolle ved valget af fjernsyn, handler det med en projektor primært om kvaliteten af billedet. Man bør vælge en projektor, der kan projicere et billede i den kvalitet, man ønsker. En enhed der understøtter True 4K og HDR10, giver den bedste kvalitet, men er også ofte meget dyre. En enhed der derimod understøtter standard 4K og HDR, er generelt det sikreste valg, hvis du gerne vil have fremragende kvalitet og føle dig “future proof”.

En Full HD-eksklusiv enhed kan stadig levere fremragende kvalitet, men risikerer hurtigt at blive forældet. Andre ting man bør overveje er lysstyrke (lumen output), alt efter hvor mørke eller lyse omgivelser man kommer til at benytte projektoren i, antal indgange, tilkoblingsmuligheder samt bærbarhed.

Om Oliver Jensen

Mit navn er Oliver Jensen, og jeg er skribent her på TechMatch. I min fritid elsker jeg at gå i dybden med elektronik (jeg har blandt andet et stort "Smart Home" setup derhjemme).Mit mål her på TechMatch er at kunne hjælpe almindelige danskere på vej i deres køb af elektronik, også selvom de ikke nødvendigvis ved meget om det.

TechMatch er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Læs hvordan vi udvælger og tester produkter her.